Initial Experiences with Haredim (Hebrew)

Initial experiences with Haredim (Hebrew 2010)

4 Responses to Initial Experiences with Haredim (Hebrew)

  1. נג'ייה says:

    היה מהנה ומענג לקרוא את המאמר . התיאור של הכניסה שלך לקהילה החרדית מהמקום האישי שלך והכבוד שנתת לתרבות שלהם ולדרך שבה הם מבנים את המוסדות שלהם בשביל רווחתם של כולם הוא מאוד מרתק בכנות שלו ובצניעות שלך גם.
    אבל השאלה, האם המטרה שלנו כאנשי חינוך היא לחנך לעדר שילך בדרך אחת? האם זה מה שאנו רוצים לחנך במאה ה 21? ושאלה אחרת לגבי נאמנותו של היועץ. למי נאמן היועץ? לתלמיד או למוסד שמשרת אותו? והכוונה שלי למוסד מעבר לבי”ס. כלומר למוסדות החברתיים השולטים בחיי הפרט ומנהלים את החיים שלו עד הסוף
    אני מאמינה שהמטרה שלי כיועצת זה לעזור לתלמיד להכיר לטפח ולחקור את הזהות שלו בהקשר לחברה שבה הוא חי והרבה פעמים השאלות שנלוות לתהליך הזה מערערות על הערכים הדומיננטיים בחברה. המורים נתקלים בקשיים לאמן את התלמידים לשאול שאלות . בשבילם עצם העלאת שאלות זה נתפס כערעור על מה שקיים וזה יכול להוביל את התלמידים לבלבול אבל הקושי הוא יותר בעצם הערעור על מה שקיים ומקובל לעשות. מצד אחר אני מסבירה להם שאם אתם תהיו נוכחים שם ותעניקו לתלמידים את תחושת הביטחון בתהליך החיפוש שלהם אז יהיה יותר קל לתלמידים בתהליך שהם עוברים. אבל כנראה הדילמה שלהם היא בעצם סביב מטרת החינוך. הם רוצים להשתמש בביה”ס ככלי לשרת את החברה והמנהגים שלה. לחנך את התלמידים והתלמידות להיות נאמנים למנהגים שלהם. למשל הם יעודדו את הבנות בתיכון ללכת ללמוד הוראה על מנת להיות בבית בשעה אחת וחצי ולטפל במשפחה שלה בעתיד כשתתחתן והם לא מוכנים לשאול את השאלה : הסידור הזה שאתם מחנכים לפיו את הבנות, את מי בא לשרת? את התלמידה או את הגברים בחברה? או למשל הם מחנכים אמרו לי שהם מעודדים את הבנות ללכת ללמוד אבל לא לצאת לעבודה כי האישה מקומה בבית ולא בחוץ. כיועצת ומנחה בוודאי אינני רוצה שהתלמידים יהיו מנותקים מהחברה שלהם. בסופו של דבר המטרה היא שאותה תלמידה תטיב להשתלב בחברה שלה. בעבר הייתי משתמשת בדוגמאות מהקוראן וההיסטורה המוסלמית לגבי השתלבותן של נשים בעבודה ובחיים הציבוריים.. וגם כאן נתקלת בהתנגדות כי אני מערערת על הפירוש המקובל של הקוראן. שהוא גברי ומשרת את הגברים.

  2. נג'ייה says:

    אגב עדיין לא הבנתי למה זה העליב אותם? המאמר כולו מדבר בעד כבוד למורשת ולדרך שהם הולכים בה

  3. אני מזמין את חברות הקבוצה להצטרף לדיון שפתחת באופן נוקב ומרתק
    זאת ה”חברה” כלומר הממסד שנעלב, לא החרדים.
    והרעיון של ה”רוע צאן” הואמתייחס לכל שה ושה ודווקא לא רק לעדר כולו
    ממתין למשתתפות נוספות

  4. נג'ייה says:

    – כן ברור, מתייחס לכל שה ושה במסגרת היותם חלק מצאן שהולך בדרך אחת. המשרתת בעיקר תת קבוצה אחת הממסד הדתי הגברי. בכל אופן רגשית, אני מזדהה אתם. לא קל לשמר את המורשת והזהות עם השינויים שקורים מסביב. הדרך שבה הם בוחנים את החוץ ומחפשים דברים תואמים לזה בתוך התורה , ובכך מפרשים מחדש את הדת בצורה שתתאים למציאות העכשווית… בעיניי זו הדרך להתחדשות ולשמירה על זהות דתית רלוונטית לבניה . בשונה כמובן ממה שקורה בממסד הדתי האסלאמי…. ההתעקשות לא לעשות רפורמה ופרשנות מחדש הביאה מצד אחד להתפקרות ולנטישת המסורת הדתית ומצד שני לצמיחת דאעש.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s